Blogg

Ny superöring på jerkfiske!

För några år sedan så fångade Lennart Mårtensson från Tranemo en helt makalös bonusfisk på jerkbait, en sanslöst snygg vild insjööring på 7,5 kg. Nu har det hänt igen. Jonathan Schwalbe Nyberg fick uppleva samma sak i samma sjö. En minst lika oväntad och snygg insjööring högg på hans spinnfiskade Svartzonker Ticsaren. Den vackra öringen vägdes till fina 5,85 kg innan hon fick simma tillbaka.

Kustfiskerapport från Lervik, signerad Peter Magnusson

Det blir en liten kortare fiskerapport än vanligt av den enkla anledningen att det var rätt uselt fiske om man skall vara ärlig de här dagarna i Idefjorden i mitten av september. Men kul hade vi – som vanligt, firma Persson/Magnusson.

Vi fick inte ihop mer uschla 12 arter vilket ju är uselt för höst- Lervik men blåsten, dvs sydvästen, ställde till det för oss. Normalt är 15-17 men förra hösten skämde ju bort oss med 22. Vinden gjorde att vi inte kunde hålla till på de vanliga ställena vilket säkert gjorde att vi tappade minst 3-4 säkra arter. Inga rariteter heller denna gång om man inte räknar några små taggmakrillar som ganska rara.

Relativt OK vad gäller antalet dock – vi fick 246 tillsammans, men då var en övervägande del svart smörbult och minivitling. Torsken lyste nästan helt med sin frånvaro och vi fick inte fler än fyra totalt. Man börjar ju undra om det är bulten som exploderat på bekostnad av bl a torskyngel…

Hur gick det nu då i tävlingen. Lars har ju spöat s…en ur mig hela året och jag har så smått börjat tvivla på mig själv, så till den milda grad att jag fick ta experthjälp av dig för att få hjälp med ny utrustning för att bryta den onda trenden. Ett riktigt härligt 10 fots feederspö och en gott balanserad haspelrulle full med nyflätad lina. Härligt! Tog nästan ett dygn innan jag vågade mig på att använda grejerna dock! Men väl där så levererade spöet bättre och bättre när man väl lärde känna det. Känsligt, direkt. jag brukar köra med litet grövre grejer vilket gjort att jag missat framförallt de försiktiga duttarna från vårplattisarna och framförallt skrubborna. Nu satt dom där.

Hjälpte det då? Tja, nja – Lars tog tre av fyra grensegrar, styck (skiljde EN fisk), poäng (överlägset) och störst men det blev inte storslam denna gången för jag bröt upp 12 arter och Lars futtiga 9. Härligt! Och dessutom – i den inofficiella men ack så prestigefyllda totalt antal fisk (som Lars sköter jag orkar inte) dônade jag in maffiga 144 mot 102. En sådan marginal är ofantlig mot normalt (jo, jag kanske fick typ 50 och nästan lika många minivitlingar bultar men ändå) och här visade sig det nya spöet säkert vara skillnaden. Jag märker när det nappar. Till skillnad mot kamrat Lars som ju har blivit så bortskämd så han låter spöet, eller snarare rullen, fiska själv. Nä ja e int bitter, haha.

Den stora skillnaden i vår tävling var makrillarna. Lars hivade upp en drös fina med toppen på 750 gr som han anmälde och där stack både poäng och styck iväg. Vi har många fina filéer med hem efter 40 makrillar i båten.

Och slutligen, jag hade inte behövt vara orolig för att lirka upp en större berggylta med nya metspöt för som Lars smakprovsbilder visar så har jag rensat Idefjorden – varför nöja sig med fisk när det finns så mkt annat spännande på botten. Krabbtaska, strandkrabbor, diverse växtlighet, plank, sjöstjärna och sist men inte minst flera trutar varav en flög iväg med 150 meter flätlina som faktiskt höll när rullen var tom och jag är ganska mallig över att min spolaxelknut höll för den närkontakten med en rejäl kluns till havstrut. Lägg därtill att en annan trut hann svälja en stor del av huvudet på en av mina makrillar innan jag hann rädda den ut gapet. Jaja – vad vore livet utan helt sanna skrönor – och som Lars brukar säga om mig – han kan intyga allt.

Och till våren, när fiskarna är tröga och svårfångade, ja då kommer jag med mitt nya spö att fira triumfer – vänta bara.

Ha det gott tills nästa gång//Peter o Lars

Sammanställning

Insjööring

5850 g, 75 cm, tagen på jerkfiske/Svartzonker Ticsaren i Södra Sämsjön av Jonathan Schwalbe Nyberg, Borås.(kval)

Makrill

750 g, 46 cm, tagen på bottenmete/räka i Lervik, Bohuslän, av Lars Persson, Borås.(kval/2)

610 g, 44 cm, tagen på bottenmete/sill i Lervik, Bohuslän, av Peter Magnusson, Sandared.

/Fredrik