Blogg

Ny succé för Niklas Pettersson och Team Fladen/Navia/Lowrance i PNC

För ett år sedan var Niklas Pettersson från Borås med och tog hem den ärofyllda tvådagars arttävlingen Pater Noster Cup tillsammans med grabbarna i Team Fladen/Navia/Lowrance. När årets tävling skulle avgöras så var målsättningen klar, man skulle göra allt för att försvara titeln. Niklas själv berättar här om årets tävling:

”Vi anländer till Mollösund tidigt på torsdag morgon för att träningsfiska i två dagar före tävlingen.

PNC:s tävlingsregler säger att 10 arter får vägas in och du har en lista med 20 st förutbestämda arter att fiska på.

Idealvikten för en art bestäms till ex Bleka 3000g ger 100 poäng och max poäng för en fisk är 150, så en bleka på 4.5 kg eller större ger fullpott.

Vi börjar med att leta efter ett nytt ställe för att fiska berggylta, efter att ha prövat några av de heta ställena vi har lokaliserat på sjökortet tycker vi att vi har hittat ett ställe som snabbt levererar stor berggylta. Toppfisken som Anders får väger 1560 gram och vi är nöjda med storleken på fisk och byter till nästa art. Vi riktar fisket efter sandskädda och skrubba men lyckas inte få någon större fisk under eftermiddagen. Även makrillfisket är trögt och endast fisk under 500 gram landas. Under fredagen har vi en fotograf från Fladen Fishing med i båten och vi fiskar aktivt under halva fredagen. Vi fiskar av några vrak efter bleka, sej och torsk utan at få några större fiskar. Makrillfisket levererar bra med fisk under eftermiddagen och vi prövar även denna dag efter berggylta, vi får flera fina fiskar och känner oss nöjda så vi avslutar dagen och åker in till Mollösund.

När startskottet går på lördag morgon sätter vi högsta fart med vår Beason 28 WA med en 300 hk Evinrude G2 i aktern mot ett vrak 15 distansminuter ut från Mollösund, väl på plats landar vi inom 10 minuter två stycken blekor med toppfisk på 3250 gram och vi byter plats och börjar fiska efter sej. Efter 45 min utan resultat ger vi upp och flyttar till nästa plats och art. Vi får några mindre blågyltor under en timmas fiske och byter art. Vi riktar nu fisket efter knot och simpa, efter ett antal mindre landade knot får jag på en fisk som känns tyngre men ganska livlös och jag misstänker en simpa. När fisken väl bryter ytan kan Anders håva en rötsimpa av enorma propotioner och kramkalas utbryter. Det blir ett skutt från relingen ut i vattnet i glädjeyran för att svalka ner mig i hettan som råder. Fisken vägs senare in på 625 gram och mäter 34 cm! I övrigt landar Daniel en fin vittling på 565 gram och berggylta på 1050 gram.

Vi landar under dagen våra 10 arter som ska vägas in och känner oss ganska nöjda med första tävlingsdagen.

Under den obligatoriska tävlingsmiddagen som hålls på Mollösunds värdshus under kvällen vår vi en dragning från tävlingsledningen om poängräkning och placeringar av teamen. Vi leder med 25 poäng och har en liten marginal till tvåan som är Team Isola/Lowrance.

När starten under söndagen går lägger vi full fokus på att höja de arter som är mest poäng givande för i förhållande till vad vi har och det är sandskädda och skrubba. Efter några timmars nötande får vi en skrubba som passerar över 500 gram och vi plockar bort vår lägsta poängfisk på 23 poäng och ersätter den med 85 poängs skrubba. Vi höjer oss under middagstid på knot med ytterligare 10 poäng och bestämmer oss för att gå ut på djupt vatten för att fånga en stor sej. Vi åker 20 nm rakt ut ifrån Måseskär och börjar fiska av platser vi vet ofta håller bra storlek på sej. Vi misslyckas på detta och ser att klockan börjar närma sig 14.00 och vi måste bryta för att åka till invägningen. Vi vet efter telefonkontakt under dagen med Isola och Naviguide/Simrad att båda teamen har fiskat bra och höjt sig rejält. Det blir svettigt för oss under invägning och sammanställning av poäng från tävlingsledningen men det visar sig att vi med nöd och näppe har hållit undan och det blir ännu en seger för Team Fladen/Navia/Lowrance.

/Daniel Lindblom, Anders Chistensson och Niklas Pettersson.”