Blogg

Högtryck i väder och fiske och en storabborre utan vikt!

Det sanslöst fina sommarvädret verkar bestå och fisket likaså. Trots den onormalt höga vattentemperaturen så nappar det bra i våra sjöar och åar. Största fisken denna veckan är en riktigt stor abborre vars vikt dessvärre är lite osäker eftersom ingen tillförlitlig våg fanns men en ungefärlig längd har vi lyckats få fram. Fångstmannen Jonas Johansson uppgav att han trodde längden var runt 50 cm och det har nu bekräftats med hjälp at foto på fisk intill referensföremål. Fisken var troligtvis ytterligare några centimeter över 50 så vikten kan säkert ha varit runt 1,7-1,8kg, kanske ännu mer. En abborre med den längden kan väga betydligt mer men konditionen var inte den allra bästa. Eftersom ingen säker vikt kan spikas så är Jonas jätteabborre utom tävlan men förtjänar ändå att omnämnas.

Sammanställning

Abborre
Ca 53 cm(uppskattad vikt 1700-1800 g), tagen på spinn/jigg i Viskan av Jonas Johansson, Borås.(utom tävlan)
1300 g, 46 cm, tagen på bottombouncer/mört i Östra Nedsjön av Jacob Enander, Borås.(kval.)

Norgefångad havsfisk/Hälleflundra
43000 g, 146 cm, tagen på pilkfiske/jigg på Vaeröy av Mikael Karlsson, Viskafors.

Öppen klass/Berggylta
1300 g, tagen på bottenmete/räka vid Måseskär av Daniel Rydström, Brämhult.(kval.)


Öppen klass/Gädda
10175 g, 117 cm, tagen på trolling/SG Linethru Trout 40 cm i Vänern av Emil Lundberg, Borås.(kval.)

Gös
1100 g, 53 cm, tagen mete/mört i Norra Sämsjön av junioren Karin Andersson, Ljung.

Månadsvinnare Maj
Det blev Lars Persson, Borås som tog hem månadspriset för maj månad, ett presentkort på fiskeprylar till ett värde av 500kr. Grattis!

Nyheter från övriga fiskesverige och norden

Jättehaj från Lofoten

Det händer en del i fiskesverige och norden. Hetaste nyheten just nu är den sanslöst stora fisk som spöfångades av en svensk på Nordic Sea Anglings fiskecamp i Risöysundet, Lofoten. Det var Mikael Åkesson som lyckades med den osannolika bedriften att kroka och fajta den hela 406 cm långa och 274 cm grova håkäringen som enligt en konditionstabell borde vägt ca 1050 kg, en fisk på över ett ton på spö! Kampen tog bara 1,5 timma och fisken kunde varsamt krokas av vid båten efter mätning. Denna fisk är en av de allra största spöfångade fiskar någonsin i världen. Förutom jättehajen så fångades även flera stora er, eller större kungsfisk som är det svenska namnet. Den största kungsfisken vägdes till hela 7,6kg.

Inget tonfiskprojekt i Sverige 2018

Dessvärre så blir det ingen uppföljning av tonfiskprojektet i Sverige i år. Man har kommit fram till att det så framgångsrika projektet förra året gav tillräckligt med information för forskarna och ingen fortsättning beviljades för 2018. Våra grannländer Danmark och Norge kör däremot vidare i år. Enligt rykten så kommer flera svenska båtteam istället delta i dessa projekt.

/Fredrik