Blogg

Hector Karhu drog storgös i ÅsTolken

Vi har fått en ny ledarfisk i juniorernas gösklass i och med Hector Karhus stora trollinggös på 5,5kg från ÅsTolken. Gösfisket i den klassiska gössjön har varit bra under en längre period nu och det är återigen trollingfisket som fungerat bäst. Utöver Hectors stora gös så har det kommit upp fler stora på upp till dryga sex kilo.

Varmt ytvattnet = Stora gösar på trolling

Som så många gånger förr så blir det extra tydligt hur mycket varma somrar får fart på trollingfisket efter storgös. Gösen verkar bli påtagligt mycket mer aktiv sena varma sommarnätter när ytvattnet är över 20 grader än under. Om detta gäller alla sjöar vet jag inte men i de gössjöar som jag fiskat gös i så är detta mycket märkbart. Ytaktiviteten ökar markant och detta gäller både gösen och gösens bytesfiskar. Att trolla med ytligt gående vobbler i badvarmt ytvattnet har väldigt ofta visat sig vara överlägset mycket mer givande än vid kyligare förhållanden. Denna sommaren är med andra ord perfekt för sena trollingnätter. Åk inte hem vid halv elva på kvällen, det är då den hetaste perioden börjar. Ett annat tips är att inte fiska under fisken. Många har svårt att förstå att fisken går ytligt även över djupt vatten. Att fiska tre meter under ytan kan innebära att fisken befinner sig över betena och därmed inte upptäcker dem. Testa att fiska så ytligt som 0,5-1 meter under ytan och fiska inte för fort. Elmotor och en trollingfart på 0,8-1,3 knop brukar fungera bäst.

Sommarfiske vid bohuskusten är mer än bara makrill

Vi är några få som upptäckt bohuskustens allra starkaste utmanare, berggyltan. Med ett långt spinnspö, starka linor, några sänken, vassa krokar och en påse med räkor kan alla få uppleva kustens häftigaste fajter där även mindre fisk kan knäcka spön, slita av linor och gå fast i bergsskrevor. Att få uppleva en stor berggylta på spö är en upplevelse man sent glömmer. Berggyltor har det mesta man som sportfiskare kan önska. De nappar bäst under sommaren, är talrika, lever nära kusten, är vackra och inte särskilt svåra att locka till hugg. De är dessutom mycket starka och ger sig inte i första taget när man väl lyckats kroka dem. Mete nära botten är säkrast men flötmete högre upp i vattnet kan ge större fisk. Fisk på över kilot är stora och fiskar på över 1,5 är drömfiskar. Sök berggyltan vid branta bergstränder, gärna med djup ner mot 7-10 meter alldeles intill strandlinjen.

Sammanställning

Gös
5500 g, tagen på trolling/vobbler i ÅsTolken av junioren Hector Karhu, Svaneholm.
2800 g, 70 cm, tagen på mete/mört i Norra Sämsjön av Anna Andersson, Ljung.
1800 g, 60 cm, tagen på mete/mört i Norra Sämsjön av Anna Andersson, Ljung
1300 g, 54 cm, tagen på mete/mört i Norra Sämsjön av Anna Andersson, Ljung

Öppen klass/Berggylta
1250 g, 42 cm, tagen på bottenmete/räka i Smögen av junioren Anton Nyman, Borås
1050 g, 41 cm, tagen på bottenmete/räka i Smögen av junioren Erik Axberg, Brämhult.

Abborre
403 g, 32 cm, tagen på trolling/vobbler i Frisjön av Conny Svensson, Aplared.

/Fredrik