Blogg

Härliga reserapporter från Östergötland

Denna veckan domineras av två reserapporter av olika slag fast från samma landskap, vårt grannlandskap Östergötland. Först ut är en längre återberättelse av Filip Johansson och Niklas Perssons gäddfiske ihop med fiskeguiden Håkan Fransson på sjön Roxen i Östergötland.

”Vi tog bilen kl 05:00 hemifrån med riktning mot Linköping och sjön Roxen. Vi mötte upp Håkan kl 8:00 som var taggad till tårna. Han hade haft några vändor på sjön dagarna innan med 25 gäddor ena dagen och 7 den andra. Förutsättningarna för gäddfiske var inte optimala tack vare vädret som var soligt och få moln på himlen. Dock blåste det något och det är ju alltid en fördel. Dessutom så låg det regn och åska i luften. Vi började förmiddagen med några stopp på grunda grynnor och öar. På de ställen som vi stannade på gav snabbt 2-3 gäddor sen var det dött. När lunchen närmade sig hade vi strax över 10 gäddor i båten men eftersom ett oväder drog in så åkte vi mot mot land för att söka skydd. Där intog vi en snabb lunch vid en gammal övergiven flotte som låg intill stranden. Åskan undveks men regnkläderna åkte på och vi drog ut på sjön igen rakt igenom regnskurarna. Väl framme på nästa fiskeställe sprack det åter upp. Håkan berättade att det var en stor friliggande grynna med mycket gräs och en topp på strax över metern. De tog inte många kast innan Håkan krokar på en bättre fisk på runt 90 cm och sen bara det fortsätter i samma stil. Vi åker i 8:or och sicksack över grynnan och fisken fullkomligt öses upp i båten. Det blir dubbelhugg och till och med 2 st trippelhugg. Niklas slår sitt personbästa 3 ggr och det slutar på 105 cm och 6.7 kg. Det längsta strået lyckas jag dra när jag krokar mitt nya pb på 9.64 kg och 118cm. Lyckan är total i båten!! Tiden bara flög iväg. Detta utspelade sig mellan kl 14.30 och 17.30 och totalt under dagen så blev det en bra bit över 40 gäddor, kanske till och med över 50! Många gäddor var över 90 cm och mer än en handfull över metern. Vi tappade helt räkningen tack vare gäddrallyt på eftermiddagen. Det måste vart regnskuren som kom vid middagstid som fick sån fart på fisket. Sen var det ännu mer spännande under båtfärden in till Linköping då vi möter värdens regn och åska. Vi blir tvungna att ta nödhamn mot någons brygga som kommer utspringades och erbjuder oss skydd i ett lusthus nere vid vattnet. Där sitter vi i 45 minuter medans regnet öser ner och åskan dundrar på. Sen får vi en lucka och åker sista biten in till bilarna. Beten som funkade bra denna dagen var Big McHybrid i grälla färger. Jag har även en Buster jerk helt i guld som fångade bra med fisk men den stora tog på ett spinnerbaitriggat gummibete av Eastfield lures Wingman 19cm i färgen clearbanancola.
Denna dagen kommer vi nog sent glömma!

/Filip”

Sjuhärads specimenkung har varit i farten igen

Det har gått lite motigt för superfiskaren Alexander Björk, ett tag nu, åtminstone om man frågar honom själv. För oss vanliga dödliga så hade vi nog nöjt oss med hälften av vad han fångar men har man en gång fått smak på dom overkligt stora fiskarna så höjs nog ribban automatiskt. Alexander fiskar dessutom otroligt mycket och nästan varje vårdag ägnas åt någon form av storfiskjakt med de allra största som mål. Den senaste tiden har präglats av sarv, färna och sutare. Tre längre flerdagars fiskepass i storsarvens rike, Motala ström, resulterade slutligen i några riktigt bra fiskar även om den där riktiga superfisken uteblev. Ettt fåtal sarvar över 1300 g kom upp med ett nytt prydligt pb på 1420 g i topp. Mest fisk fick man på flötmete från båt men det var bottenmete från land som gav de största. Bröd var som vanligt bästa betet. Som en liten parentes kan även nämnas att Alexander hunnit med att putsa sitt personliga rekord på karp. På frilina med flytande bröd, i en privat damm utanför Lidköping, fångades en riktigt bra fjällkarp på 13120 g och hela 91 cm.

Salt och sött från Nydéns

Kent Nydén och sonen Albert har varit ute en sväng vid havet, närmare bestämt på Getterön, Varberg. Där fiskade man efter både havsöring och diverse plattfiskar. Albert drog det längsta strået med både havsöring och plattfisken med fiskar på 1688 g(havsöring) och 825 g(skrubbskädda). Pappa Kent lyckades bättre med metet hemma i Viskan där det både blev en bra braxen på 2680 g och en bra mört på 509 g.

Sammanställning

Öppen klass/Sarv

1420 g, 45 cm, tagen på bottenmete/bröd i Motala ström av Alexander Björk, Dalsjöfors.(kval.)

1310 g, 43 cm, tagen på bottenmete/bröd i Motala ström av Alexander Björk, Dalsjöfors.(kval.)

Öppen klass/Karp

13120 g, 91 cm, tagen på frilina/bröd i privat damm, Lidköping av Alexander Björk, Dalsjöfors.(kval.)

Öppen klass/Gädda

9640 g, 118 cm, tagen på spinn/Eastfield Wingman i Roxen av Filip Johansson, Borås.

Havsöring

1688 g, 55 cm, tagen på bottenmete/sandorm i Varberg av Albert Nydén, Kinna.

Plattfisk/Skrubbskädda

825 g, 42 cm, tagen på bottenmete/sandorm i Varberg av Albert Nydén, Kinna.(kval.)

797 g, 41 cm, tagen på bottenmete/sandorm i Varberg av Kent Nydén, Kinna.(kval.)

Braxen

2680 g, 58 cm, tagen på feedermete/lövmask i Viskan av Kent Nydén, Kinna.(kval./2)

Mört

509 g, 35 cm, tagen på toppknutet mete/maggot i Viskan av Kent Nydén, Kinna.(kval./3)

/Fredrik