Blogg

Gäddpremiär i Vänern

Det ligger fortfarande is kvar på många sjöar men på vår största sjö går det faktiskt att hitta öppet vatten, om man letar. Det gjorde Markus Laxholm och Ludvig Lundberg nu i helgen. När man väl hittat öppet vatten så var det inga problem att hitta huggvilliga storgäddor. Det blev många bra gäddor med tre över tio kilo i topp. Ludvig drog den största på 11,4kg.

Det börjar verkligen kännas som att våren är på gång på allvar. Detta innebär att åarna nu är öppna och isen på sjöarna smälter mer och mer för varje dag. Fisket i åarna är igång och den första storlaxen har redan fångats i Ätran. I Lidan så har idarna börjat nappa och även om ingen riktigt stor kommit upp ännu så är fisket i full gång. Havsöringsfisket verkar däremot vara ovanligt trögt även om några träffat rätt under premiärveckan med flera godkända fiskar och toppar uppemot 73 cm. Apropå havsöringsfisket på västkusten så finns det särskilda regler som är viktiga att understryka. Dels är det minimimåttet på 45 cm, dels är det en fångstbegränsning på max två godkända havsöringar per fiskare/dygn. Det är dessutom viktigt att tänka på att inte ta upp nyss utvandrande, slanka öringar, så kallade ”besor”. Dessa fiskar är ibland lika silverblanka som de nystigna eller övervintrade havsöringarna men känns igen på att dom är betydligt slankare.

Sammanställning

Öppen klass/Gädda

11400 g, 111 cm, tagen på trolling/Westin Platypus i Vänern av Ludvig Lundberg, Sparsör.(kval.).

10550 g, 111 cm, tagen på trolling/Westin Platypus i Vänern av Ludvig Lundberg, Sparsör.(kval.).

10400 g, 112 cm, tagen på trolling/Westin Platypus i Vänern av Markus Laholm, Borås.(kval.)

Gädda

5400 g, tagen på ismete/mört i Såken av Jonas Johansson, Borås.

Månadsvinnare Februari

Det blev junioren Oskar Reskow-Larsson som tog hem månadspriset för februari med sin stora ismetegädda. Detta innebär att han vinner ett presentkort på fiskeprylar till ett värde av 500kr. Grattis Oskar!

Vinnare i Fiskeligan 2017

Det finns numera vinster att hämta i butiken Wollmars Fiske Jakt Fritid på Källbäcksrydsgatan 2 i Borås, för alla vinnare i förra årets Fiskeliga.

/Fredrik